fredag 20 februari 2009

Rör inte vårt internet!

Det här berör oss alla.

Sedan 9/11 2001 går allt fler stater mot ökad kontroll av sina medborgare. I en värld där allt måste övervakas och regleras har internet blivit något av den sista utposten. Internet är ett kaosartat myller av information där människor och idéer möts och tillsammans skapar fantastiska ting. Tyvärr tror jag att snaran håller på att dras åt. Staten och kapitalet (i det här fallet underhållningsindustrin) har nämligen bestämt sig för att internet är skadligt. För det första: våra politiker verkar övertygade om att nätet utgör ett hot mot rikets säkerhet. ”Lösningen” på det ”problemet” stavas FRA - en lag som granskar och misstänkliggör oss alla. För det andra: politikerna har dessutom låtit sig övertygas om att internet är dåligt för underhållningsindustrins affärer - trots att ett flertal studier, från bl.a. Harvard, KTH och Holland, pekar på att det inte existerar några negativa samband mellan fildelning och minskande försäljning (om något verkar folk som fildelar köpa MER – inte mindre!)

Just nu pågår två processer, en i riksdagen och en i rätten, som är avgörande för nätets framtid – i alla fall på kortare sikt. På onsdag nästa vecka röstas IPRED igenom. IPRED ger underhållningsindustrin fria tyglar att jaga fildelare på internet. Danmark och Finland har stiftat liknade lagar och där skickar underhållningsindustrins representanter ut kravbrev till höger och vänster. Ett barn som laddar ner en film kan, utan att förstå att hon/han gjort något brottsligt, försätta hela familjen i konkurs. Oskyldiga, som inte vågar gå vidare till rätten, har drabbats. Underhållningsindustrins representanter fungerar alltså som en form av korrumperad internetpolis som arbetar efter logiken ”betala nu så slipper du domstol.” Och vem går pengarna till? Inte till artister, skådespelare och författare - utan till advokater, skivbolag och lobbyorganisationer.


Och sen har vi den här rättegången. Det är en fars, en häxjakt. Om TPB fälls kan man fråga sig vilket nästa steg är? Ska man ge sig på sökmotorerna, typ Google? (man kan enkelt hitta fler och bättre torrents på Google än på TPB.) Ska man reglera vilka typer av filer man kan söka efter och ladda ner? Det gör man i Kina också, men då kallas det censur…

Den stora frågan - förutsatt att du, precis som jag, är oroad över denna utveckling – är vad vi kan göra? Vad gör man när politikerna vägrar lyssna till folket, vetenskapliga rapporter, rationella argument, andras erfarenheter (Danmark & Finland), utan lyssnar på den amerikanska underhållningsindustrin i första hand? Fan vet. Jag kommer i första hand att missnöjesrösta på Piratpartiet i det kommande EU-parlamentvalet. Sen uppmanar jag alla att tänka sig noga för nästa gång vi går till riksdagsval. Allt för få blickar bakåt i valtider – vi lyssnar hellre på valfjäsk inför framtiden.

Följ rättegången på http://live.piratpartiet.se/. Det är ett rent nöje, och rapporteringen slår papperstidningarnas med hästlängder.

3 kommentarer:

Olivia sa...

Väl talat. Håller naturligtvis med till fullo.

Ola sa...

Jag tycker det är lätt att fastna i retoriken att "fildelning är stöld". Kanske behövs ekonomin i fildelning (du hänvisar till ett par studier) förtydligas? Om man tar musikbranschen som exempel så har ju industrin de flesta artisterna på sin sida, inkl. Mikael Wiehe! (http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/artikel_1428825.svd)

Mårten sa...

Aftonbladet hade en undersökning häromdagen: "är fildelning stöld? " 90% sa nej. Många röstade.

Internet har medfört att skivbolagen, i traditionell mening, inte behövs längre. Det behövs ingen mellanhand mellan artist och lyssnare. Det gör skivbolagen vettskrämda. De kan omöjligt vara okunniga om de studier som finns, men de har visat sig vara fruktansvärt konservativa i sitt agerande. De vill inte förändra sin affärsmodell utan hålla kvar vid den gamla. Sen tror jag inte att man generellt kan säga att industrin har de flesta artisterna på sin sida. De har utan tvekan de gamla och etablerade på sin sida. Den typen av artist som vant sig vid att tjäna pengar på att sälja en fysik skiva. Det finns otaliga exempel på mindre band som har allt att tacka internet.