torsdag 5 februari 2009

Jag piratkopierade en bok idag

Idag laddade jag olagligt ner en ebok, det är första gången jag piratkopierar en bok. Eller nej, vänta nu. Under min studietid i Växjö kopierade jag faktiskt en del kursböcker. I vilket fall, det här var också en kursbok som bokstavligt talat sålt i miljoner ex. så jag tror inte att författaren lider av mitt tilltag. Jag tror inte heller att bokförlagen behöver vara speciellt oroliga för att det här ska bli en ihållande trend. Det finns ingenting som slår en riktig papperskopia, och så tror jag att majoriteten av bokköparna känner? Vem orkar läsa en roman på datorskärmen? Visst, man kan skriva ut en ebok på lösblad, men det blir inte samma känsla (det blir dessutom ganska dyrt). Jag har haft en short story på lösblad länge nu, men jag vill liksom inte läsa den. Att krypa upp en fåtölj med en massa lösbland och fult typsnitt känns inte så lockande, så jag slängde den.

Sen har vi såklart ljudböcker, men det är en annan femma. Ljudböcker tror jag riskerar kopiering i högre utsträckning än tryckta böcker. Frågan är dock om personerna som laddar ner ljudböcker köpt dem lagligt om de inte funnits att ladda ner? Det tror jag INTE. Hur ska då förlagen se på det här? Antingen kan man betrakta kopierandet som en ren förlustaffär, vilket jag tror är felaktigt, eller så kan man se det som en möjlighet. Ljudböcker kan alldeles säkert väcka ett slumrande litteraturintresse, vilket gynnar förlagen på sikt.

2 kommentarer:

Snöfrid sa...

Nej, jag läser mycket hellre en riktig bok än på datorskärmen och precis som du påpekade så är papperskopior inget vidare heller. Riktiga härliga böcker ska det vara som doftar den speciella "bokdoften" och lixom öppnar sig som ett magiskt skrin, fyllt med nervkittlande spänning och magi (eller vad man nu gillar att läsa om)! ^w^

Arina sa...

Jag orkar inte ens läsa för långa blogginlägg på skärmen. Är det för stora textblock blir jag tvungen att markera ett lite stycke i taget för att orka med och då måste det ändå vara bra intressant. Jag har också en utskriven novell liggande, av en favoritförfattare dessutom, och det har jag haft i tio år nu.

Så finns det ju förstås människor som läser 700-sidiga romaner på mobilen.