Jag hade inte tänkt skriva mer om TPB och fildelning, men nu har även författarna börjat släppa på munkaveln. Oh the joy!
Till skillnad från musik- och filmindustin har författarsverige – bortsett från de ständiga åsiktsmaskinerna Guillou och Marklund - lyst med sin frånvaro i debatten om fildelning och rättegången mot TPB. Tills nu.
I helgen gick Carina Rydberg ut på Facebook-gruppen ”Författare’ på Facebook” med en vädjan från åklagarsidan:
”Min väninna Monique Wadstedt, som föresträder film- och spelbolagen i den pågående rättegången mot Pirate Bay, har saknat kommentarer från landets upphovsmän/författare vad gäller den här frågan. Nu förbereder hon sin slutplädering, och vill gärna avsluta den med en hälsning från landets författare. Den får inte ta lång tid - bara 30 sekunder - vi snackar onliner…
Eftersom jag vet att även vi författare drabbas av fildelning, så tycker jag det här är ett utmärkt tillfälle att formulera sig kring den här frågan.” (via ProjO)
Av detta kan man lätt sluta sig till uppfattningen av Rydberg inte är någon vän av fildelning och att hon gärna ser en fällande dom, eller? Det intressanta är att Rydberg gång på gång verkat ha uttalat sig positvt om TPB!
”Pirate Bay är ovärderlig vad gäller tillgången till material som bokförlag, skivbolag och filmbolag av någon anledning inte vill/kan tillhandahålla.”
Och i ett annat inlägg:
” Den som känner mig vet att jag inte är en vän av det faktum att upphovsmän på detta sätt förlorar en del av sin inkomst. Trots detta har jag ändå ett konto på Pirate Bay. Varför?
Därför att jag vill se filmer som inte längre går att hyra, inte heller att köpa via nätet. Jag vill läsa böcker som inte längre är i tryck, och som på eBay betingar ett pris på 750… engelska pund…!
Av den anledningen vill jag att Pirate Bay ska finnas kvar.
Just nu försöker jag för tredje gången ladda ned John Schlesingers The Day of the Locust; det tar tid och det är inte ens säkert att jag får en version som går att titta på - men jag vet heller inte hur jag ska få tag på den förbannade rullen på annat sätt…” (via ProjO)
Vänta lite nu. Hur kommer det sig att Rydberg hjälper åklagarsidan att stänga ner en ”ovärderlig” resurs där hon har ett aktivt konto? Anar vi lite hyckleri här?
Rydbergs inlägg verkar i alla fall ha skapat lite debatt. I en kommentar till inlägget skriver grundaren till ”’Författare på Facebook” att Rydberg inte för gruppens talan:
” Jag tycker också att Carinas utskick var något stötande, eftersom det förutsätter att alla författare skulle vara överens om en sådan uppenbar partsinlaga.
För egen del är jag agnostisk i fildelningsfrågan i stort, men är helt säker på att jag inte vill associeras med filmbolagens syn på saken eller att någon uttalar sig för “landets författare” utan att först ta reda på vad de verkligen tycker. Jag vet helt säkert att det finns många författare som antingen är positiva till fildelning eller åtminstone oroar sig mer över integritetsinskränkande lagstiftning än över Pirate Bay.” (via: ProjO)
Intressant.
Tror ni att Wadstedt får några bra oneliners hon kan avvända i slutpläderingen? Faktum är att hon redan fått flera stycken, men dem vill hon nog inte använda. Anna Troberg - reaaktuell med romanen Chefer från helvetet - skriver på sin blogg:
”Faktum är at jag tänker vara snäll och ge Monique Wadstedt lite oneliners bara sådär, som hon gärna får använda i sin slutplädering. Kort sagt, små hälsningar från en tvättäkta svensk författare ute i den helyllesvenska författarverkligheten.
“En fildelad författare är en glad författare!”
“Fildelning är gratis pr.”
“An author needs to earn money 70 years after his/her death like a fish needs a bicycle.”
“Sharing is caring.” “
Troberg länkar sedan till både Adlibris och till bokens torrent på TPB. Ganska fräckt tycker jag! Sådant bör stödjas, köp boken på en gång!
Tänkte avsluta med några kloka ord från Christopher Kullenberg:
”Tryckpressen snabbade på ett radikalt sätt upp kopieringen av böcker i mitten av fjortonhundratalet. Det gillades inte alls av vissa med mycket makt. Den Europeiska upplysningen hade kanske aldrig inträffat utan dessa förutsättningar för mångfaldigande utanför censur och kontroll. Internet kastar på samma sätt om maktrelationerna vad det gäller litteratur, kultur, filosofi, vetenskap etc.
Skillanden är att censurivrarna idag inte primärt är kungen och kyrkan, utan snarare kapitalismens katedralstrukturer and the Holy Church of Copyright!”
Till sist: jag är förvånad över att fler av er inte tyckt till i tidigare inlägg. Är ni redan trötta på debatten? Eller bryr ni helt enkelt om att internet är hotat?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Tro mig, jag skriver så fingrarna blöder.
Tack för tipset om Carina Rydberg! Själv går jag aldrig in på Facebook. Och jodå, jag skriver jag också:)
http://isobelsverkstad.blogspot.com/2009/04/om-att-dampa-sin-inre-carola-och-for.html
Kommentarsfältet.
Skicka en kommentar