Jag har aldrig tidigare funderat över att filmen ”Apornas Planet” från 1968 är baserad på en bok, men givetvis är det så. ”Apornas Planet” gjorde ett starkt intryck på mig första gången jag såg den och jag har sett den flera gånger sedan dess. Den har fått otaliga uppföljare, och ytterligare en film, en prequel, är planerad.
Jag nämner filmen för det har under läsningen av Monkey Planet varit omöjligt för mig att låta bli att jämföra filmen med boken i minsta detalj. Mycket är lika, men en del skiljer sig också åt. En besättning bestående av tre män och en apa landar efter en två år lång rymdfärd helt planenligt på en planet i ett annat solsystem. På planeten är aporna de civiliserade invånarna, och människan är ett djur som bor i skogen. Det är omvända världen där människorna är bytet i jakten, och djuret det utförs experiment på. Jag tänker att det möjligen var chockerande när boken kom 1963, men nu känns det mest som en reklam för PETA.
En intressant skillnad från filmen är att huvudkaraktären, Ulysse, är mindre hjälteaktig samtidigt som aporna framställs som mindre onda. Den gode Ulysse lider av lätt hybris och anser att det finns ett högre syfte med hans ankomst till Soror. Han kan inte låta bli att skrämma Nova – den kvinna han träffar precis som i filmen – med en ficklampa, jämför henne upprepade gånger med ett djur, och ligger sedan med henne. Jag vill minnas att Charlton Heston var mer ridderlig än så.
Monkey Planet är både i första och andra hand en äventyrsberättelse, och den som förväntar sig mer kommer att bli besviken. Förmodligen hade jag uppfattat boken på ett helt annat sätt om jag inte sett filmen, och så är det alltid, men jag tror att det här är en bok som förlorar mer på det än andra när man på förhand känner till det effektiva överraskningsmomentet i slutet (även om det skiljer sig en del åt.) Det ska dock sägas att trots allt så kände boken stundtals nästan lika spännande och omvälvande som första gången jag såg filmen, och det är väl ett gott betyg.
lördag 17 juli 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Hej Mårten. Häromdagen var jag på Emmaus Kirseberg och hittade lite böcker som inköptes men som egentligen du borde ha.
Denna:
Aldous Huxley skrev 1958, Framtidens värld (engelska: Brave New World - Revisited), där han följer upp den ursprungliga boken ur ett mer facklitterärt perspektiv. Boken har dock inte rönt samma uppskattning som Du sköna nya värld, som genom sin litterära form är betydligt mer tidlös.
Framtidens värld var i en fantastiskt fin pocketutgåva, tyvärr är jag egentligen inte så intresserad av själva boken. Kanske du är?
Hittade även Moment 22 i en fin gammal pocketutgåva och sen hittade jag en tredje bok som jag inte köpte, men som säkert står kvar, nämligen en bok av Vonnegut, tror den hette Slapstick.
Du måste ju vara världens bästa bloggläsare alla kategorier :)
Huxley låter grymt intressant. Tror även att min bror skulle kunna döda för att läsa den :) Köper den gärna av dig! Skickar ett mejl senare, för nu ska vi iväg och spela spel.
Our site Louis Vuitton replica Bags helpful resources dolabuy hermes Our site bags replica gucci
dig this Goyard Dolabuy explanation www.dolabuy.su Continue best replica bags online
Skicka en kommentar