torsdag 26 februari 2009

Om Bolaño, likriktningen på svenska bokbloggar, och sneda bokhyllor

Nähä, man kanske skulle ta och skriva nått om böcker istället?

Man skulle t.ex. kunna skriva något om att jag är halvvägs igenom Bolaños dundertegelsten De vilda detektiverna. Intryck så här långt? Jag tycker att berättarstrukturen är oerhört intressant. Bolano skriver inte OM huvudpersonerna, utan snarare kring dem, om man kan uttrycka sig så. Sen börjar jag dock bli fundersam på vart karln vill komma? Finns det någon poäng här någonstans? Jag börjar tro att det kanske inte gör det, vilket iofs är spännande det med.

Man skulle också kunna skriva något om bokbloggar.nu. Jag tycker generellt att många svenska bokbloggar är rätt trista. Det finns en tydlig likriktning där majoriten skriver om samma författare och böcker som toppar försäljningslistorna på ICA, typ Stieg Larsson, Läckberg och allt vad de nu heter. Inget fel i det nödvändigtvis, men någon mångfald blir det ju inte. Jag hade i veckan tänkt företa ett ganska ambititöst projekt för att se om denna fördom stämmer, men jag tror jag väntar lite eftersom alla bloggar järnet ur bokrean just nu.

Man skulle också kunna nämna att sneda bokhyllor är oerhört frustrerande, särskillt eftersom det bara finns fula bokstöd. Kanske återkommer till dem.

För övrigt anser jag att 255 riksdagsledmöter förbrukat sitt förtroende.

8 kommentarer:

Bokmania sa...

Jag håller med dig i ditt resonemang kring bokbloggar, men samtidigt hoppas jag att du kommer fram till att Bokmania skiljer sig från mängden :-)
Ingen ICA-bokskatt där inte, haha.

Anonym sa...

men min tycker du väl inte är tråkig? ;-)

Mårten sa...

haha, vad osäkra alla blev nu :)
Anna> din sida är den ända bokbloggen jag har i RSSen.

Anonym sa...

Jag håller också med om bokbloggarna, men de är väl bara en naturlig resultat av hur ofattbart populära deckarförfattarna och andra skönlitterära bestsellers är...

Själv hoppas jag hitta bra bloggar som, precis som jag, skriver om faktaböcker av olika slag. Jag tror tyvärr inte att jag skulle passa på Bokbloggar.nu då jag skriver om så mycket annat än bara böcker. ;)

/Andreas

Anonym sa...

Jag passar på att ställa en klart relaterad fråga:

Har du (eller någon annan) något tips på något bra ställe att hitta speciella kategorier av bokbloggar/bokrecensioner? Deckare, psykologi, faktaböcker, historia, barnböcker etc.

Bokbloggar.nu saknar ju något som helst slags katalog eller indelning...

Maria sa...

"Jag tycker generellt att många svenska bokbloggar är rätt trista."

Fast... Det gäller ju alla bloggar, oavsett ämne, att de flesta inte är intressanta. ;) Däremot tycker jag inte att det är direkt svårt att hitta svenska litteraturbloggar som skriver om annat än topplistan på ica. Lyckligtvis. :)

Mårten sa...

Anderas> du har säkert rätt i det. Böcker om politik/samhälle/historia/fack finns knappt i periferin ens.

Och nej, tyvärr inte. Jag är lika lost som du!

Maria> förvisso, men ICA dominerar stenhårt i bokbloggossfären.

Kajsa sa...

Hmm, men en jäkla massa science fiction-bloggar finns det av någon anledning...