måndag 4 februari 2008

Ställ frågor till Månpockets förlagschef Louise Bäckelin!

Från början hade jag tänkte ge här inlägget rubriken "Bokomslagens devolution." "Devolution" kan definieras som "the notion a species may evolve into more "primitive" forms." Applicerat på böcker innebär det här att bokomslagen blir sämre - rent av fulare - för varje upplaga, eller rättare sagt; i vandringen från den inbundna engelska utgåvan till den svenska pocketutgåvan. Så upplever nämligen jag det: originalomslaget är ofta bäst medan (de svenska) pocketomslaget är sämst. Ibland är omslagen så hemska (t.ex. pocketutgåvan av jPod) att jag faktiskt skulle kunna tänka mig att helt avstå från att köpa boken. Nedan ser vi ett typexempel på en sådan devolution.

Det engelska omslaget är självfallet originalomslaget. Det svenska omslaget med helvit text är omslaget till den inbundna utgåvan. Månpockets omslag känns igen på - just det - den vita månen, och "filmomslaget" är Norstedts egen pocketutgåva. Kommentar: det är faktiskt ganska ovanligt att det svenska omslaget låter sig "inspireras" av originalomslaget sådär. Att omslagen är översatta (dvs samma illustration som originalutgåvan, fast med svensk text) är inte ovanligt för inbundna utgåvor, och det är den typen av omslag jag föredrar, men i det här fallet är den taffliga "försvenskningen" är inte mycket att hurra för. Norstedts "filmomslag" till vänster representerar den slutgiltiga devolutionen: bokomslag där boken får en framsida hämtad ur en filmatisering.

För att få klarhet i hur det här med omslag fungerar så har jag avtalat en e-postintervju med Månpockets förlagschef Louise Bäckelin där jag tänker ställa en del frågor kring hur processen med bokomslag fungerar. Har DU några frågor du vill att jag ska ställa (gärna om bokomslag, men andra frågor går säkert också bra) så skriv dem i kommentarerna eller skicka ett mail, så passar jag på och ställa dem samtidigt. Kom igen, passa på nu!

(Jag ber om ursäkt för de femtioelva uppdateringarna.)

Uppdatering: Frågorna är skickande.

1 kommentar:

Mårten sa...

jaha, grymt stort intresse märker jag... oväntat.