tisdag 19 februari 2008

En annan bokrea är (inte o)möjlig

Det är uppenbarligen inte bara jag som är trött på bokrean i dess nuvarande form. Bland annat så har blogg-kamraterna på Böcker med mera, Spectatia, och Subjektiva Olivia uttryckt sitt missnöje här i kommentarerna eller i egna inlägg. Vi vet att förläggare och annat branchfolk läser de här bloggarna. Låt oss hoppas att de får sig en tankeställare.

Bokreans nuvarande form, just det. För vid närmare eftertanke så behöver inte bokrean läggas ner så mycket som den behöver förnyas. Precis som Erika skriver så fyllde bokrean en uppgift "innan bokmomsen sänktes och internetbokhandeln uppstod och expanderande." Dagens bokrea är lite av en anakronism, men vem säger att den inte kan bli aktuell igen? Men då krävs nytänkande. Om du fick bestämma, hur skulle du vilja förnya bokrean? Jag hade gärna sett att man reade färre men mer utvalda titlar. Och med utvalda menar jag inte storsäljare, utan smalare kvalitetsböcker som förtjänar uppmärksamhet. En procentuell skänking på hela sortimentet under en begränsad period hade nog också gjort susen för försäljningen, men det är väl önsketänkade.

4 kommentarer:

Mårten sa...

äsh, jag hade ju bestämt att jag skulle sluta med att ställa frågor, det är lönlöst.

Olivia sa...

Är det ingen som svarar på dina frågor?

Jag köper mest engelskspråkiga pocketar, så jag skulle vilja ha en en rea på sådana. Med rejält sänkta priser. Men det är ju en ren önskedröm.

Annars håller jag med dig, färre titlar men högre kvalitet.

Hermia sa...

En finsmakarnas bokrea skulle vara en trevlig omväxling mot masskrängandet av böcker! Kanske i kombination med chokladprovning (vågar inte skriva "vin", framkallar den finkulturella klichén lite väl mycket) eller annat trevligt.

Mårten sa...

Chockladprovning och vin! Det var visst i den helt andra polen det. Tycker nog man borde lägga sig någonstans mitt emellan det finkulturella och det tokfolkliga.