söndag 17 februari 2008

Lägg ner bokrean

Varje år ser jag fram emot bokrean, och varje år blir jag besviken - både på rean och på mig själv som släpar hem en massa skit som bara står och samlar damm. Nu får det vara nog. Bokrean marknadsförs som ett utmärkt tillfälle för oss kunsumenter att fynda. Vem tror handlarna att de försöker lura? Bokrean är, INTE ett tillfälle att fynda, det är ett sätt för förlagen att dumpa sina misslyckanden: dvs. böckerna ingen köpte, eller köpte för få av. (Inom världshandlen är dumpning av varor mycket omstritt , och det var en av faktorerna som fick senaste WTO-rundan att haverera. En vettig diskussion om bokrean kan förhoppningsvis få den att göra det samma, haverera alltså.) Att det huvudsakligen är samma skit som återkommer år efter år måste ju betyda att det finns enorma lager med "Grottbörjens folk" och "Liftarens Guide till galaxen" därute, eller? För inte kan väl förlagen vara så trista att de trycker upp nya upplagor av böcker som redan finns i var svensks hem? Eller jo, varför inte, så länge folk köper skiten (och de verkar vi ju göra) så är det fritt fram. Men varför... varför envisas vi med att köpa inbudna upplagor av böcker som för länge sedan kommit, gått, och återkommit i andra format? En sökning på adlibris avslöjar att böckerna på bokrean sällan är billigast vilket är en fullt naturlig paradox i sammanhanget. Undantaget är faktiskt kokböcker, vilket är den ända sortens böcker jag tänker investera i på framtida bokreor. Visa ert missnöje, köp ingen skit! Tänk efter både en och två gånger, och fråga er själva "kommer jag att läsa den här boken"? Är svaret inte ett rugnade JA, låt bli. Köp en bra bok istället.

11 kommentarer:

Erika sa...

Håller med och kände mig manad att skriva ett liknande inlägg själv.

Spectatia sa...

Absolut! Har precis också kommit till den insikten att bokreor gör man bäst i att hålla sig undan.

Anonym sa...

Håller verkligen med! Bland de värsta böckerna på rean är de där "två i en"-böckerna. Alltså två romaner i en bok. Specialtillverkade för bokrean typ... Fy.

Mårten sa...

Det finns visst ett visst agg mot bokrean :) Härligt. Bokrean är slut, jag hoppas att folk inser det. Rea gärna böcker, men försök inte pracka på oss skit!

Mårten sa...

Vi kanske borde göra någon liten logga och smälla upp på våra bloggar, typ "bloggare mot bokrea" :D

Olivia sa...

Ja det låter som en bra idé :) Jag kan på fullt allvar tänka mig att göra en!

Mårten sa...

Hehe, jag bangar inte heller. Men jag skulle fått bekräftelse på att fler var på innnan vi drar igång nått, eller? Det hade varit roligt om vi kunde göra en logga med ett budskap (min flickvän är bra på sådant), och sedan göra någon form av random-funktion så att när man klickade till den så kom man, helt random, till någon av bokreanmotståndarnas blogg. Men så bra är jag tyvärr inte på sådant här :D

En annan bokrea är möjlig!

Olivia sa...

Den här sortens projekt har en tendens att rinna ut i sanden... Men om fler skulle vara intresserade kan du ju be din flickvän att göra en logga, jag sätter gärna upp den på min blogg.

Arina sa...

Jag är med. Det var åratal sedan jag ens orkade bläddra i reakatalogen.

Anonym sa...

Jag måste erkänna att jag älskar bokrean. Det är som en helgdag för mig. Inte för att jag fyndar enormt. De flesta böckerna kommer billigt i pocket eller kan fyndas på antikvariat. Det är något annat. Bara en sådan sak att alla runt omkring mig pratar böcker.
//
bokbloggen.bloggagratis.se

Johan sa...

"Bokrean är [...] ett sätt för förlagen att dumpa sina misslyckanden: dvs. böckerna ingen köpte, eller köpte för få av."

Om det vore så väl ändå. Nu ser vi ju till stor del specialupptryckta reaupplagor av dålig kvalitet som man inte bör ta i med tång, vilket är betydligt värre än att man dumpar överblivna saker. Det är det sistnämnda reor är till för.

//JJ