onsdag 8 april 2009

Natur & Kultur tycker tydligen att jag behöver lära mig mer om hjärnan


Fiskade upp ett stort brunt paket från Natur & kultur ur brevlådan idag. Att få paket är alltid trevligt, särskilt när det är en överraskning. Jag brukar inte få böcker sådär spontant, antingen ber jag om dem eller så tackar jag ja/nej till dem när jag kontaktas. Jag föredrar att ha det så, för jag vill inte sätta mig i en sits där jag ”av tacksamhet” bara hinner läsa det jag får. Paketet innehöll i alla fall tre pocketböcker på temat hjärnan! Först tänkte jag använda termen ”mumbo jumbo” för att beskriva dem, men det verkar inte helt rättvist eftersom två av dem är skrivna av professorer. Den tredje, Lyckligare av Tal Ben-Shahar, verkar däremot rätt flummig. Det låter som något min mamma skulle intressera sig för. Gul är den också, så det blir en bra påskpresent! Den översvämmade hjärnan låter förvisso rätt intressant på baksidan, men jag blir tveksam när jag bläddrar i den. Klart intressantast förefaller Peter Gärdenfors Den meningssökande människan att vara.

“Varför genomsyras människans tillvaro av strävan efter mening? Vi söker ständigt efter betydelser och sammanhang, exempelvis i slumpartade händelser som lottovinster och genom att försöka tolka berättelser i datorspel. I alla kulturer finns myter om hur universum har skapats och vem som har makt över naturfenomenen. Gärdenfors menar att vår unika förmåga till framförhållning, samarbete och sökande efter meningen med livet har ökat chanserna för överlevnad.

Idag är det vanligt att anta att orsakerna till det mänskliga beteendet står att finna i vår biologiska natur. Med ett underhållande tvärvetenskapligt perspektiv argumenterar Gärdenfors istället för att nyckeln till vårt beteende finns att hämta inom kulturen.”


Som samhällsvetare har jag en grundmurad skepsis till biologiska förklaringar, och Gärdenfors kulturella angreppssätt tilltalar därför mig. När jag bläddrar i den ser jag namn som Chomsky, Camus och Nietzsche nämnas, vilket bådar gott. Om jag kommer att läsa någon av de tre så blir det Gärdenfors, men det får bli ett senare projekt.

P.S. Det är lite lustigt att NoK gör reklam för Anna Winberg Knows Good Books, det är nämligen dit adressen www.nok.se/ilovepocket tar dig. Förtydligande: jag vet att Anna bloggar för NoK. Det märkliga är att det görs på en blogspot-adress utan synliga band till NoK. Därför hade jag blivit märkta förvånad om jag inte hade vetat. Så tänkte jag.

4 kommentarer:

Creutz sa...

Hur kommer det sig att du få så förnämliga presenter av förlaget?

Boktoka sa...

Anna bloggar för NoKs räkning så det är nog inte så konstigt egentligen. Konstigare tycker jag är att det inte är på noks adress. Men det kanske var det du menade på sätt och vis...

Mårten sa...

BT> precis. Har förtydligat något.

Creutz> Jag hoppas att det beror på att de tycker jag är bra. Men jag misstänker att det är en del tillfälligheter med i spelet också.

Creutz sa...

Gut, gut.