söndag 23 mars 2008

Sköna vågor under dagens boksurf

Det har varit ännu en slö dag på jobbet – folk flyger helt enkelt inte under påsken. Dötiden har dock gett mig möjlighet att "boksurfa", dvs att mer eller mindre planlöst surfa runt efter intressanta böcker och författare.

På sedvanligt vis inledde jag surfandet på adlibris. Efter en del klickande blev jag varse om att Per Pettersons Ut och stjäla hästar finns i svensk pocket sedan två år tillbaka. Who knew?Ut och stjäla hästar har fått mycket uppmärksamhet och utnämndes bland annat av NY Times till en av 2007 års bästa böcker. Den ligger nu officiellt på min "vill läsa"-lista. Eftersom jag visste att boken låg på NY Times årbästalista blev jag nyfiken på vilka andra skönlitterära titlar den innehöll, så jag googlade på "books best of 2007 Ny Times" och hittade rätt direkt. I veckan fick jag låna ett exemplar av Dennis Johnsons Jesus Son som nyligen utkommit i svensk översättning på Modernista. Den verkar intressant och jag ser fram emot att läsa den. Till min förvåning hittade jag ännu en titel av Johnson på NY Times lista: Tree of smoke, som handlar om en CIA-agent som arbetar med psykologisk krigföring mot Viet Cong.

It is also the story of two brothers heading towards self-destruction, and a story about double agents, missionaries, killers for hire and lost souls desperate for sex, death or God and thus an end to their loneliness.

Behöver jag säga att den verkar lovande? Tyvärr finns den inte i pocket, varken engelsk eller svensk. Dennis Johnson är en helt ny bekantskap för mig och jag ser mycket fram emot att utveckla den.

Ytterligare ett klick, den här gången på NY Times "best of"-lista 2006 (eller var det 2005?). Där hittar jag Gary Shteyngarts Absturdistan, som verkar rätt grym. Absurdistan utkommer i pocket i augusti, och jag har ingen brådska. Shteyngarts (vilket namn!) har även skrivit Den ryske debutantens handbok som jag stått och fingrat på i bokaffären mer en gång. Den verkar så härligt knasig att jag beslutat mig föra att läsa den.

Så många böcker, så lite tid… (wow, det är ju en potentiellt bra titel till den här bloggen! nu har jag två potentiella.)

Var det här a) okej läsning, b) helt värdelöst? Jag kan inte bestämma mig.

2 kommentarer:

alicia sa...

Bra läsning!

Sara sa...

Mycket bra, kul med så många tips på olika, mycket lovande, böcker!