onsdag 26 mars 2008

Pocketnytt Mars-April: Alan Spence, Ian McEwan, Maja Lundgren mf.

Titel: Världens mått
Författare: Daniel Kehlmann
Förlag: Bonnier Pocket
Kommentar: "Boken kan beskrivas som en satir över den moderna vetenskapens födelse. Enligt Kehlmann själv har boken en "the tone of a non-fiction book. But it keeps slipping into fiction and mock-historical monography."

Kehlmann har ett rappt språk som är sprängfullt med lustigheter, och under hela boken satt jag med ett roat flin för att då och då brist ut i skratt", skrev jag i min recension som går att läsa här.

Titel: Det rena landet
Författare: Alan Spence
Förlag: Wahlström & Widstrand
Kommentar: "I Det rena landet berättar Alan Spence i romanens form den sanna historien om handelsmannen och skotten Thomas Glovers (1838-1911) uppgång och fall. Det är en berättelse om det japanska feodalsamhället och atomåldern, öst och väst, världshistoria och en enskild människas passion." Jag har hört att den ska vara bra.Titel: Tim Davys
Författare: Amberville
Förlag: Bonnier Pocket
Kommentar: Vem som går under pseudonymen Tim Davys har, mig veterligt, fortfarande ingen listat ut. Boken handlar om mjukdjur och den undre världen, eller nått. Undrar om det ingår illustrationer i den här utgåvan?
Titel: På Chesil Beach
Författare: Ian McEwan
Förlag: Ordfront
Kommentar: "Ian McEwan skildrar i denna mästerliga korta roman det psykologiska spelet mellan två unga människor – hur varje ord, varje gest plötsligt får en dramatisk betydelse som kan avgöra deras fortsatta liv.
Romanen är också ett utsnitt ur en tid, 1960-talets början, som ligger på gränsen till dramatiska förändringar när det gäller livsstil, äktenskap, sexualsyn." Någon som läst?


Titel: Bittert arv
Författare: Desai, Kiran
Förlag: Månpocket
Kommentar:"Jag kan bara rekommendera den till er, kära läsare, och applådera Desai, som lyckats skriva en bok som är en lika bra roman som globaliseringsanalys", skrev jag i min recension som du kan läsa här.
Titel: Myggor och tigrar
Författare: Lundgren, Maja
Förlag: Månpocket
Kommentar: "Läs 2007 års mest omtalade bok, en autentisk skildring av camorran i Neapel och maffiafasoner i svenskt kulturliv." Jag tänker inte läsa den, för mycket skvaller för min smak. Tänker du?(Det här inlägget ser skit ut i RSS-läsarna, det ber jag om ursäkt för)

1 kommentar:

Mjäll Förlag sa...

Gå inte på skvallret om att Maja Lundgrens bok är en "skvallerkrönika"! De få sidor som behandlar kulturknuttarna i ankdammen är få. Boken är en otäck, stegrande studie i utsatthet och förnedring som stannar kvar länge....