måndag 22 oktober 2007

Pocketnytt november

Om Spectatia upplever att hennes blogg ”ibland känns som en ren ”Phil Rohth Fan blog”” så känner jag mig som ordförande i Månpockets inofficiella fanklubb. Alla pocketförlagen, inklusive Månpocket, släpper mycket skit tycker jag – Panpocket skyfflar ut chik-lit, Bonnier är ofta rätt pretto och Månpocket har massor av deckare och spänningslitteratur. Det som skiljer Månpocket från de övriga är bredden. Även om de, med mina ögon sett, ger ut mycket dynga, så finns det nästan alltid något guldkorn. Så även i november.

Månadens mest spännande pocket måste vara De skamlösa av Sisela Lindbom – boken som startade ”väskdebatten” i våras. ”I centrum för berättelsen står två unga kvinnor vars existentiella djup inskränker sig till hur man bäst matchar plånbok och väska, vilka uteserveringar som gäller och vilka drinkar man bör välja”, skriver DN. Boken beskrivs som en satir och att döma av de intervjuer jag läst med Lindbom så är hon uppfriskande kritisk till en (läs vår) kultur där människor reduceras till vad de köper. Recension är att vänta!

Man ger också ut två böcker som varit nominerade till bookerpriset: Sarah Waters Nattvakten och Hisham Matars Ingen i världen. Av de två tror jag att Ingen i världen är att föredra. Boken, som fått mycket bra kritik (b.la i Guardian och New York times), handlar om en pojkes uppväxt i Kaddafis Libyen: ”Ingen i världen är berättelsen om en skrämmande tillvaro sedd genom en liten pojkes ögon. En pojke som växer upp i ett samhälle där hans bäste väns far försvinner och sedan avrättas offentligt i den statliga televisionen. Där en mystisk man sitter utanför huset och ställer underliga frågor. Där hans mamma bränner upp en massa böcker när fadern tycks vara försvunnen för alltid.”

What else? Bonnierpocket och Wahlström och Widstand får sitta kvar på läktaren ännu en månad. Utgivningen av en nobelvinnare (lite tråkigt och förutsägbart, men ändå), Orhan Pamuks Den vita borgen, ger Pan-pocket en plats på bänken med små möjligheter att få göra ett inhopp. Seriöst, är det någon som läst Den vita bogen? Den låter i alla fall rätt spännande:

”En ung italiensk ädling tas under en sjöresa till fånga av turkiska sjörövare och förs till Istanbul. Tiden är 1600-tal. Han blir slav hos vetenskapsmannen och astrologen Hodja. De båda männen visar sig vara lika varandra till förväxling. Tillsammans arbetar de två med en rad uppfinningar och astrologiska förutsägelser för sultanen. För dennes räkning konstruerar de också en gigantisk krigsmaskin som används för att i ett stort fälttåg mot Polen belägra den vita borg som titeln omtalar.”

Då återstår bara frågan vilken bok ni tänker läsa? Och möjligen om jag missat någon nyhet värd att uppmärksamma?

Inga kommentarer: