torsdag 11 oktober 2007

Det paradoxala i att Timbro erbjuder mig recensionsexemplar

Ända sedan jag startade den här bloggen har jag sett fram emot mitt första recensionsexemplar. Inte för att jag är snål eller beräknande, men det vore roligt att få något tillbaka för den tid och energi jag lägger ner. I förmiddags damp följande mail ner i min låda:

”Vi kommer snart ut med den första översättningen av PJ O´Rourkes ”Adam Smiths Om folkens välstånd”
Är du intresserad av att läsa den?
Jag skickar gärna ett exemplar.
Mer info om boken finns på www.timbro.se”


Det är onekligen en paradox att när jag äntligen får mitt första erbjudande så kommer det från Timbro. Timbro… jag hatar Timbro - åtminstone idéerna och ideologin de företräder. Första tanken som slog mig var att Timbro förlag jävlades med mig (att de fått nog av mina Naomi Klein hyllningar), men det känns ju jävligt långsökt att Timbro skulle lägga ner tid och krut på att reta upp en obetydlig bloggare, så den tanken har jag släppt.

Vad är det då jag retar upp mig på? Vi tar frågorna i tur och ordning. I all korthet:

Vad är Timbro?
Timbro är en svensk tankesmedja på högerkanten som sjunger nyliberalismens, USA:s och den fria marknadens lov. Nyliberalisterna tror kompromisslöst på den fria marknaden och på att den, om man bara låter den låter sig sköta sig själv utan regleringar och annat trams, automatiskt löser alla världens problem. Därav öknamnet marknadsfundamentalism. Ni känner kanske till namn som Johan Norberg (Timbros överstepräst), Dick Erixson (figurerar i Svt i tid och otid) och Cecilia Stegö (fd. kulturministern ni vet)? Alla har de starka kopplingar till Timbro.

Vem är Adam Smith, och varför intresserar sig Timbro för honom?
Adam Smith (1723-1790) var en skotsk moralfilosof vars idéer kom att utgöra den fria marknadens och liberalismens verkliga grundpelare. Jag gör det lätt för mig och citerar Kenneth Hermele som på ett enkelt sätt formulerar Smiths grundtanke:

”Smith kom till den paradoxala slutsatsen att en samling egoistiska människor som verkar på en marknad och försöker förbättra sin egen ställning, samtidigt och oavsiktligt lyckas skapa samband som leder till en god utveckling för hela samhället. Markanden fungerar som en osynlig hand som företräder allmänintresset. Och bakom den osynliga handen finns konkurrensen som tvingar aktörerna att uppföra sig så att de vinner social acceptans – annars väljs de bort på marknaden” (Ur Det globala kasinot, s:10). Känns det igen?

Vad många nyliberaler väljer att bortse från är vikten Smith la av det personliga förhållandet: ”han ansåg att aktiebolag skulle vara för anonyma för att få en stor mängd aktieägare att ta samhälligt ansvar.” Och det hade han ju rätt i. Dagens multinationella företag vill inte ta något ansvar, varken socialt eller miljömässigt. Det måste tvingas på dem med regleringar av den typ nyliberalerna hävdar är skadliga. Jag, och många med mig, skulle vilja hävda det motsatta, att utan regleringar är kapitalismen skadlig.

Vem är PJ O´Rourke?
PJ O´Rourke är en amerikansk satiriker och journalist med ”conservative, and decidedly anti-leftist viewpoints”, för att citera wikipedia. Tydligen försöker han uttrycka sina åsikter och vara rolig samtidigt. Hur rolig han i själva verket är, och vilka åsikter han står för, framstår med önskvärd tydlighet i en artikel på Fria moderata studentförbundets hemsida: "Giving money and power to government is like giving whiskey and car keys to teenage boys." (Ur Parliament of Whores). Jättekul. Läs artikeln på FMSF om du orkar med fler dumheter.

Till sist
Att Timbro ger ut en bok av en konservativ amerikansk satiriker som tar chansen att hylla den fria marknaden och samtidigt kasta skit på staten som institution är alltså inget märkvärdigt. Jag hade naturligtvis kunnat läsa den, göra min hemläxa, och använda boken emot Timbro, men det har jag varken tid eller lust att göra. Jag är dock nyfiken på hur många bloggar som fått erbjudandet, och framför allt, hur många som accepterat det? Man kan spekulera i om det här Timbro:s senaste strategi för att sprida sitt budskap? I så fall får fan Ordfront och Arena se till att kontra. Hör ni det? Recensionsexemplar hitåt! :D

3 kommentarer:

Billy McCormac sa...

Hej Mårten,
Ett mycket intressant och avslöjande inlägg. Du tackar alltså nej till recex för att du "hatar" de idéer Timbro företräder. Recenserar du bara böcker vars idéer du "älskar"? Det låter inte speciellt roligt eller intellektuellt stimulerande.

Själv konsumerar jag massor med vänsterböcker. Skitkul, faktiskt. Senast var det Chockdoktrinen av Naomi Klein. Jag håller knappast med hennes slutsatser, men boken var engagerat skrivet och intressant. Hennes idéer har dock inte fördärvat mig, eller gjort mig till en antiglobaliseringsanhängare. Hon lyckades inte övertyga mig, men jag är glad att jag läste den.

Tyvärr verkar det som om många i dag vill bara läsa böcker och tidningar som bekräftar deras värdlsbild. Ditt "Nej tack" är ytterligare ett exempel på denna trend. Men även inbitna vänstermänniskor måste till slut tröttna på att bara läsa Noam och Naomi... eller har jag fel? Kanske.

Jag älskar blogosfären. Jag skrev en debattartikel i Resumé i torsdags där jag uppmanade Stora Journalistpriset-juryn att belöna "bloggen" i kategorin "Årets Förnyare". Visst är det bra om O'Rourke-boken recenseras i de etablerade medierna. Men jag är också väldigt intresserade av att ta del av intryck från engagerade bokälskare i blogosfären. Bokbloggare är en viktig kraft och ert inflytande växer hela tiden.

Nåväl. Jag förstår om du inte vill läsa och recensera P J O'Rourkes bok om Adam Smith. Dock är jag ganska säker på att hans idéer inte skulle förändra din världsbild. Men rolig är han (Att det är Caj Lundgren som har översatt boken skadar inte heller!). Och alla kan kosta på sig ett leende då och då. Även om det är man själv som är föremålet för skämten.

Mitt erbjuande står kvar. Du får gärna ett recex. Fundera på det, Mårten.

Bästa hälsningar,
Billy McCormac
Chef Timbro Förlag & Kommunikation

Mårten sa...

Hej,
Jag tänkte väl att jag kunde provocera fram en kommentar!

Som jag sa: "Jag hade naturligtvis kunnat läsa den, göra min hemläxa, och använda boken emot Timbro", men som vanlig dödlig, med två jobb och heltidsstudier, måste jag välja vad jag ska läsa med omsorg. Hade jag haft mer tid hade jag nog tagit mig an P J O'Rourke också. Som förlagschef, får du betalt för att läsa?

Sen tycker jag du borde veta bättre än att använda en term som "antiglobaliseringsanhängare". Att vara kritisk till nyliberalismen och institutioner som WTO och IMF är inte det samma som att emot globalisering. Jag är för globalisering, men den måste ske på rättvisa villkor.

Jag har länge tänkt läsa någonting av Norberg. När han kommer ut med nytt får du gärna skicka mig ett exemplar!

Billy McCormac sa...

Mårten,
Två jobb, studier och en bokblogg? Imponerande!

Vad gäller min kommentar om antiglobalisering, menade jag bara att Klein har skrivit för antiglobaliseringsrörelsen centrala texter. Att du inte helt förkastar globalisering är positiv, men denna åsikt är inte särskilt representativ bland hennes kärnpublik.

Nåväl. Har du läst någon av Johans böcker? Om inte kan jag posta ett par tre stycken. Mejla mig en postadress så löser vi det.

Allt gott,
Billy