onsdag 26 september 2007

Pulitzervinnare på väg till vita duken

Enligt Reuters och imdb ska årets pulitzerprisvinnare, Cormac McCartys The Road (se min recension här), filmatiseras. Filmen befinner sig fortfarande i ett tidigt stadium och är planerad till 2009, men har redan fått en regissör: John Hillcoat. Ringer det en klocka någon? I så fall är jag imponerad, för Hillcoats meritlista är rätt tunn. Tydligen är Viggo Mortensen påtänkt som rollen som fadern, vilket är ett ok val tycker jag. Frågan när hur man ska lyckas fånga bokens ödesmättade stämning, särskilt med ett så otippat namn som Hillcoat vid rodret. Bra foto efterlyses. The Road blir McCartys tredje filmatisering.

2009 är det även tänkt att The Amazing Adventures of Kavalier and Clay, en annan pulitzerprisvinnare och personlig favorit, ska gå upp på vita duken. Michael Chabon har själv skrivit manus men ännu så länge är endast regissören, en man vid namn Stephen Daldry, klar. Det är värt att notera att Daldry regisserade The Hours – Michael Cunninghams pulitzerprisvinnande verk! Nu ger sig alltså Daldry på ytterligare en vinnare i ett försök att själv bli en (dvs. få en Oscar).

Vad gäller filmatiseringen av J K Tools fantastiska Dumskallarnas sammansvärjning så är den tydligen nerlagd sedan länge! En rättighetstvist mellan Miramax och Paramount dödade projektet. Om Will Ferrell, Drew Barrymore och Mos Def (och ett manus av Steven Soderbergh) hade kunnat göra boken rättvisa får vi aldrig veta.

Nicolas Cage som Charlie Kaufman i Adaptation. Undrar om Joe Penhall tar sitt arbete med The Road på lika stort allvar?

2 kommentarer:

katafon sa...

Hej! Snubblade precis över detta, och eftersom John Hillcoat ringer alla möjliga trevliga klockor hos mig är jag riktigt glad! Tack för heads-upen. Gå och hyr "The Proposition" av Hillcoat och Nick Cave; det känns som hand i handske, faktiskt.

Mårten sa...

Det är ju strålande, då finns det kanske hopp!