torsdag 30 augusti 2007

”Stay tuned for the upcoming Fox CBC TV Show”

Jag håller som bäst på att läsa om Microslavar för att ha den fräsch i minnet när jag tar mig an JPod inom kort. Jag googlade runt lite på boken och hittade följande rad på Wired i samband med ett utdrag ur boken: ”Stay tuned for the upcoming Fox TV show”. Det roliga är att artikeln är daterad July 1995. Tydligen hade Fox planer på att göra en TV-serie av boken, men de måste ha runnit ut i sanden på ett tidigt stadium. Jag har nämligen sökt och sökt men inte hittat något utöver denna textrad! Kanske var det ett skämt? Det är däremot inte detta: JPod ska bli Tv! Kanadensiska CBC ska från och med januari 2008 sända 13 avsnitt av JPod – tv-serien. Coupland har själv varit med och skrivit manus. Är ni intresserade av rollbesättningen så återfinns den på imdb.

Vad tycker ni om böcker som blir tv-serier? Jag förhåller mig skeptisk. Nej, det där var en underdrift: jag tror faktiskt inte det är möjligt att stöpa om en riktigt bra bok till ett annat format utan att vitala delar blir ”lost in translation” så att säga. Ge mig ett exempel där det lyckats fullt ut! I dare you! Skulle det vara är Sex and the City eller? Hur som helst så trodde jag bättre om Coupland; jag trodde inte han skulle sälja sig så. Men jag antar att alla har sitt pris.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, det finns många tv-serier baserade på böcker som är hur bra som helst. Meningen med en adaption är ju inte heller att berätta samma historia eller att det ska försöka vara boken.

Några exempel är Friday Night Lights (IMHO bästa nya serien i år), Dexter, Bones, The Dead Zone, Roswell, The Dresden Files, One Piece, Kitchen Confidential. Gamla klassiker som Lilla huset på prärien och Rötter. Och svenska klassiker som Astrid Lindgren- och Maria Gripe-serierna, diverse julkalendrar, Dårfinkar & dönickar, osv. osv.

Så ja, det finns några stycken. ;)

Mårten sa...

"Meningen med en adaption är ju inte heller att berätta samma historia eller att det ska försöka vara boken." Nej, och det är det som är problemet tycker jag! Jag är inte säker på att jag tycker om att man tar en "tårtbit" av ett universum och bakar en ny tårta runt den... vilken liknelse!

Mårten sa...

Nu har jag inte läst boken, men Dexter är inte att leka med!