måndag 30 juli 2007

Sommarens bokfynd! (del 1/2)

Jag har besökt en hel del loppisar och antikaffärer i sommar. Förutom ett skrivbord, två stolar och ett matbord har jag även fyndat en del böcker. Att köpa böcker på loppis är ofta lite stökigt. Böckerna står sällan i bokstavsordning och ska hitta något så behöver man både tid och tålamod, men några fynd blev det!


Första fyndet blev Kurt Vonneguts klassiker Slakthus 5 (finns tillgänglig via panpocket). Vonnegut, som avled tidigare i år, tjänstgjorde i andra världskriget som infanterist. Vonnegut togs dock tillfånga av Tyskarna och fördes till Dresden där han placerades i en cell i ett underjordiskt köttföråd kallat ”Schlachthof Fünf” (Slakthus 5). I denna cell överlevde han Dresden-bombningarna, en händelse som kom att prägla hans karriär som författare. Boken handlar mycket riktigt om en amerikansk krigsfånge, Billy Pilgrim, som återvänder hem efter kriget bara för att bli kidnappad av utomjordingar och förd till en annan planet, Tralfamadore. Det är "en av vår tids stora antikrigsböcker", om man får tro Panpocket.

Nästa fynd, George Orwells Dagar i Burma handlar om Brittiska imperiets tillstånd strax före andra världskriget. Boken är löst baserad på Orwells egna erfarenheter vid Indian Imperial Police force i Burma (eller Myanmar som det numera kallas). Jag tänkte passa på och läsa den medan jag fortfarande har Imitatören i färskt minne. Det kan bli spännande att se om det finns några likheter och skillnader mellan Orwell och Kunzrus skildringar av det brittiska imperiet. På tal om Orwell så hör, enligt mig, både 1984 och Djurfarmen till kategorin måste-läsning. Båda finns tillgängliga i pocket via Atlantis förlag.

Total kostnad: 15 kr.

Inga kommentarer: