måndag 29 juni 2009

Peter Englunds blogg: 2004-2009 R.I.P.

Efter en kort tid av ökad upptagenhet som sekreterarskapet i Svenska Akademien inneburit, slutade RSSer att flöda från Peter Englunds lördagen den 6 juni 2009. Efter sig lämnar han sig en något tommare bloggosfär.

-------------------------------------------------------------------------------

Peter Englund är en personlig favorit både vad det gäller författarskapet (de delar jag tagit del av) men även bloggandet. Hans ”Ofredsår” (1993), som är den första delen i en trilogi om den svenska stormaktstiden, är ett riktigt mästerverk. Här lyckas han kombinera det storpolitiska spelet med den enskilde människans öde och skildringar av vardagen för adel, soldater och gemene man under 1600-talet.

Man förstår att verken även måste varit ett stort äventyr för Englund själv som han grävt ned sig djupt i. I den andra delen, ”Den oövervinnerlige” (2000), breder han ut sig på över 800 sidor och trots detta blir tidsperioden som täcks in kortare än i den första delen. På Englunds egen hemsida kan man också läsa att han gradvis insett att det som han från början trodde var ett första stort projekt i själva verket visat sig vara ett livsverk. I nuläget verkar det t.o.m. finnas en viss osäkerhet om det överhuvudtaget blir en tredje och avslutande del.

Ett exemplar av hans senaste bok, ”Stridens skönhet och sorg”, har förövrigt nyligen nått mina händer och jag ser fram emot förhoppningsvis god läsning.

På Englunds blogg har man (kanske inte så förvånande?) ofta funnit väldigt väl skrivna inlägg på de mest skiftande teman. Det som jag fastnat för förutom den tekniska kvalitén är att han bjuder på sig själv och engagerar sig i sitt skrivande och läsarnas reaktioner.

Två texter jag kommer ihåg är Jag intervjuar mig och Jakten på slutstycket. I den förra ger Englund en intervju apropå att han blivit utnämnt till ständig sekreterare i Svenska Akademien (och får äntligen alla de där frågorna han hoppats på). Den senare handlar om utvecklade självmordstankar som försvann någonstans i jakten på den "vitala delen".

Som tur är stänger inte Englund dörrarna helt för mer bloggande i framtiden. Dessutom utlovas fortsatt aktivitet på hemsidan. Nu senast handlade det om tulpankraschen, en historia som fått ett rejält uppsväng såhär i finanskristider.

Inga kommentarer: