torsdag 4 juni 2009

Bradburys hisnande livsverk

Jag fick en fin födelsedagspresent av E. när jag fyllde år för några veckor sedan: Bradbury Stories: 100 of His Most Celebrated Tales. Jag borde ha bloggat en rad om den tidigare, men jag har, som sagt, haft annat för mig. Nu har jag i alla fall fått "sommarlov", och om två veckor åker jag och A till New York! Just nu känner jag mig lite inspirationslös vad gäller bloggen, men jag hoppas få inspiration av alla böcker jag hoppas hinna läsa i sommar. En av dem är ovannämnda samling, där man någon valt ut hundra av Bradburys short stories. Normalt sätt hade jag varit rätt skeptisk till en sådan här samling (vem har valt? enligt vilka kriterier?) men vad göra? Bradburys livsverk är så ofattbart omfattande att möjligheterna att överblicka det på egen hand är smått omöjligt. Kolla bara den här listan på wikipedia. Otroligt.

En sak till jag funderat på: hur läser man på bästa sätt en samling med 100 short stories? Gör man som en 'normal' roman och läser från pärm till pärm, eller tar man lite då och då? Hur hade du gjort?


På tal om Bradbury så planerar Zack Snyder (senast aktuell med Watchmen) att göra film av Bradburys novellsamling Den illustrerade mannen (läs min recension här.) Hur gör man film av en novellsamling frågar jag mig?!

5 kommentarer:

Petter Malmberg sa...

Den illustrearade mannen ju har filmats förut. Av Twilight Zones skapare.
De behöll illustreade mannen-ramhandlingen och filmade tre av berättelserna.
Den med barnen och savannen, en om regn på Venus och att nå till nästa skydd och en till.
Som jag minns det fungerade regnhistorien bäst, trots eller kanske på grund av att ursprungsnovellen var den svagaste.

Mårten sa...

Jag vet att en hel del av Bradburys verk blivit film och TV, men visste inte om detta. Man borde ju verkligen kolla sina fakta innan man postar.

Jag tvivlar på att ett liknade format håller kommersiellt idag, och Snyder gör ju rätt kommersiella rullar. Ska bli spännande att se hur han tänkt sig.

snowflake sa...

Den med barnen och savannen läste jag som väldigt ung och den har bitit sig fast i medvetandet. heter inspelning the illustrated man eller har de krånglat till det?

snowflake sa...

Jo, det gjorde den! :-)
http://www.imdb.com/title/tt0064473/

Petter sa...

1969 års version var en kommersiell flopp.

De försöker ibland att återlansera antologiformatet. Och Snyder har ändå gjort en del lite udda saker.

"The veldt", den med barnen och savannen har jag sett tre filmatiseringar av. Varav en var en svensk TV-film.