torsdag 17 januari 2008

Konsten att omorganisera en boksamling

Ikväll har jag tagit hjälp av min bror med att sätta upp en ny hylla i min kub. Min nya String Plex huserar numera min dvd-samling och annat skrot som inte längre får plats i min bokhylla. Min boksamling håller nämligen på att växa ur bokhyllan, men iom dvd-flytten så är det problemet tillfälligt löst. Nu är den stora frågan hur ska jag omorganisera böckerna i hyllan? Ska jag tänka praktiskt eller estetiskt? Här är några, mer eller mindre genomtänka, organisationsmöjligheter:

- Efter färg (kanske bör man ha grymt många böcker och en riktigt stor bokhylla för bästa effekt)
- Efter förlag (funkar bäst med förlag som har en tydlig grafisk profil)
- Efter genere (ja... det är ju föga kreativt)
- I alfabetisk ordning (klassikern)
- Efter inköpsdatum (så bra minne har jag inte)
- Efter "boktyp" (t.ex. inbunda, häftade, pocket... kan kombineras med andra organisationsmetoder)
- Efter "känsla" (ingen annan än du själv kommer att hitta i din bokhylla, men det kanske är lika bra?)
- Efter författarens nationalitet

Möjligheterna är oändliga, och ändå lutar det åt den alfabetiska ordningen. En klassiker som håller helt enkelt. Hur ser era bokhyllor ut? Är det någon som vågat sig på dessa "alternativa" organisationsformer?

Uppdatering: fan vad svårt det är! Jag har flyttat runt alltsammans flera gånger men det blir inte bra. Jag har för många böcker, eller för liten bokhylla (så måste det vara), helt enkelt. Just nu är det en kombination av följande organisationsmöjligheter: förlag, "boktyp" och genre.

7 kommentarer:

Martina sa...

Min bokhylla är mest sorterad efter känsla, men böcker av samma författare är så långt det är möjligt ihopsamlade i grupper. Dock har jag en bokhylla med bara fantasy, en med deckare/skräck och en "blandad", och oftast skiljer jag ut inbundet och pocket så att de får stå var för sig... eftersom jag har den fixa idén att alla böcker i en serie måste vara av samma format (om det är pocket eller inbundet spelar mindre roll) så är det inte så ofta som böcker av samma författare splittras p.g.a. detta. Jo, och alla - eller rättare sagt de få - engelska böcker jag äger står tillsammans. Hm, jag kanske också borde organisera om lite grann. Men JAG hittar ju i hyllorna iallafall, och min sambo har sina egna böcker ;)

tigern sa...

jag har i alfabetisk ordning. fast jag har två slingor, en pocket och en inbundet. för att få plats med mer.

Spectatia sa...

Åh, jag fick jättelust att prova den där modellen att sortera på känsla! Måste verkligen fundera på hur det skulle bli...

Jag har skönlitteraturen uppdelat i första hand på språk (eng/sv/no/da), pocket och inbundet blandat fast det är mest pocket. Inom respektive språk sorterar jag på författarnationalitet.

Olästa står i egna hyllor, och det gör också kompletta utgåvor av några äldre skandinaviska författares produktion samt poesi.

Olivia sa...

Hos mig är det känslan som regerar. Eller latheten rättare sagt. Böckerna hamnar där det finns plats, men det är ändå någon slags ordning i kaoset. Fantasy dras till en bokylla, kurslitteratur till en annan. Vissa hyllplan bebos av pocketar, och andra av inbundna, men sen travar jag pocketar ovanpå de inbundna... Jag har en bokhylla i köket med bara kokböcker (och min Agent X9 samling, varenda nummer sedan 1989).

Mårten sa...

Alla sætt ær væl bra utom dom dåliga :D Det var svårare æn jag tænkt mig. Jag trodde jag skulle få jætte mycketplats øver nu nær dvdfilmerna røk, men icke. Just nu ær allt en stor røra! Det lutar dock åt en blanding av så gott som alla tænkbara møjligheter.

Borde kanske uppdatera posten æven med de nya sorteringssætt som framkommit hær.

Alicia sa...

Döh! Efter färg såklart ;)

lazy sa...

Jag har haft en massa olika varianter - och färg blir aldrig riktigt bra pga alla mångfärgade ryggar... - bl a ett som väl är efter känsla: jag hittar på egna kategorier och serier av böcker som borde höra ihop. Pirater för sig och generationsromaner för sig, liksom. Då får man katalogisera en massa också :) Men problemet är ju alltid att böckerna borde stå på så många ställen! "I det slutgiltiga biblioteket står alla böcker bredvid varandra" som Kjaerstad sa. Nu har jag det såhär: http://laziestgirlintown.blogspot.com/2007/11/im-librarian-itll-be-death-of-me-yet.html ...