onsdag 30 september 2009

Därför bokbloggar jag

A-lo ställer frågan "varför bokblogga egentligen" och det kan man ju verkligen fråga sig. Jag har funderat över det flera gånger, och det här är vad jag kommit fram till.

1) Jag bloggar huvudsakligen för mig själv. Föret till att bokblogga föddes en dag för flera år sedan då jag efter att ha läst ut en bok lekte med tanken att skriva ner mina intryck. Dels för att utveckla mitt läsande, dels för att kunna ta fram dem senare. Det kändes dock rätt fånigt att skriva ner något utan att låta någon läsa det, och här kom tanken på en blogg in i bilden.

2) Bokbloggandet ger mig en anledning att hålla mig uppdaterad och ständigt söka nya författare och böcker. Genom att blogga håller jag igång mitt skrivande, och förhoppningsvis utvecklar jag det lite också. Att blogga tvingar mig att reflektera kring det jag läser på ett sätt jag kanske inte skulle ha gjort annars.

3) Jag hoppas att mitt bloggande på något sätt kan påverka folks läsning, om än i mikroskopisk skala, gällade vad de läser, och inte läser. Denna naiva föreställning tror jag inte längre på.

4) Det finns en social dimension i det hela, en "bokbloggsgemenskap", som är rätt trevlig och värd att hålla fast vid.

Jag har också kommit fram till följande:

5) Jag bloggar inte av ekonomiska skäl. Det finns inga pengar i det här, och de rec.ex. jag fått är inte många sett på åren jag bloggat eller orden jag skrivit.

6) Jag bloggar inte för att få uppmärksamhet och/eller smicker. Jag har bloggat sedan 2007 och de uppmuntrande kommenterar jag fått under dessa år kan räknas på ena handen tror jag. Uppmärksamheten, hur man än räknar den, är näst intill obefintilig.

6 kommentarer:

Arina sa...

Jag känner mig som en dålig människa som aldrig kommenterar här trots att jag har läst dig sedan jag själv började blogga i början på 2008.

Vi läser inte alls samma böcker men ändå ligger du kvar i min favoritlista. Jag ville bara tala om det.

Anonym sa...

Jag håller med om de flesta punkterna i din lista. Eller håller med ochhåller med.. Känner igen mig i kanske är bättre uttryckt.

Fast jag undrar lite varför du inte tror att någons läsning kan påverkas av vad du skriver?
Jag har hittat massor av böcker genom olika bokbloggar, sånt jag kanske aldrig ens skulle ha funderat på om det inte vore för något intressant blogginlägg. Även om man inte har en skock followers som följer varje litet tips man delar ut, så finns det väl alltid någon som kanske köper en bok just för att du skrivit om den?

Mårten sa...

Arina> trevligt!

Bokst> Det är svårt att veta huruvida man påverkar den tysta massan (alla de jag ser läser min blogg, men som aldrig eller mycket sällan kommenterar). Recensioner kommenteras sällan, och det är lätt att dra slutsaten att ingen orkar läsa dem. Så är det kanske inte, men jag antar det värsta :)

Kajsa sa...

I'm only in it for the free books!

Mårten sa...

haha! Yeah, right!

a-lo sa...

Intressant att läsa ditt inlägg, men det känns som du nästan är lite uppgiven? Även om kommentarerna man får inte är direkt beröm, så visar de ju ändå någon form av intresse eller indirekt uppskattning, eller hur? Och jag tror många läser, fastän de inte kommenterar. Eller jag vet att det är så, i alla fall vad gäller min egen blogg.

so keep up the good work :-)