fredag 21 november 2008

Fowles och de övernaturliga samerna

Illusionisten börjar på allvar irritera mig. Sida efter sida med pretentiös skit och rent skitsnack. (Böcker där klassisk musik betraktas som den yttersta av kulturformer bör undvikas till varje pris. Det är en tumregel så god som någon vad gäller läsvärd litteratur.)

På tal om skitsnack, vad sägs till exempel om följande:

"Det finns bara en kommunikationsmetod som inte är beroende av tid. Vissa förnekar att den existerar. Men det finns många fall, tillförlitligt verifierade av hederliga och vetenskapliga vittnen, av tankar som har kommunicerats i exakt samma ögonblick som de föddes. I vissa primitiva kulturer, såsom bland samerna, är detta fenomen så vanligt, så accepterat, att det är används som dagligt hjälpmedel, på samma sätt som vi i Frankrike använder telegrafen eller telefonen. "

Har vi någon läsare från Norrland med oss som kan bekräfta detta: att samerna kommunicerar telepatiskt?

Jag tycker inte om att avbryta böcker, men om inget sker inom de närmsta 100 sidorna får jag nog dumpa den här tegelstenen.

9 kommentarer:

Rebecca sa...

Men vafan! Jag gillade boken skitmkt. Men jag kommer inte riktigt ihåg varför...jo. Jag tyckte ju den var spännande. Det är ju massa förvecklingar hela tiden med alla de här människorna på ön. Eller ja..de i huset, de undersköna kvinnorna o den konstiga negern osv. Sen är det som du också säger en bra naturskildring, man blir ganska sugen på en torr öde grekisk ö.

Mårten sa...

Gött! Den var en sådan här reaktion jag hoppades på :) Jag ger inte upp än. Har inte kommit till "negern" ännu, kanske kan han styra upp saker och ting!

Rebecca sa...

ursäkta det otroligt inkorrekta uttrycket...jag pendlar till mitt jobb så jag läste den ganska snabbt på tåget. en utav sommarens litterära höjdpunkter. mkt bättre än den där myggor o tigrar jag mig segar igenom nu..

Maria E sa...

Jag gillade Illusionisten hur mycket som helst. Just för alla förvecklingar, att man inte hade en aning om vad som skulle hända härnäst, att man inte kunde förvänta sig hur den skulle sluta, att den var på så många sidor att den inte tog slut på en gång. Och händelserna hos Illusionisten blir mer och mer spännande! Håll ut!

Sedir sa...

Jag skulle kunna tatuera in hela boken i mitt ansikte. Så mycket älskar jag den. Jag hoppas du också gör det. Mitt livs hittills största litterära upplevelse.

Ge den mer tid. Du kanske fastnar mer när du blivit insyltad i bokens drama.

Larsson sa...

Vill du få lägga ifrån dig en annan prettobok, så läs Peter Höögs "Den tysta flickan".

Jag läste såklart ut den, men det var (precis som jag misstänkte hela tiden) komplett waste of time.

Högtravande akademisk och snårigt "actionliknande". Usch!

Recensera den här, är du snäll. Jag känner ingen annan som läst den, och skulle gärna höra om jag bara var helt fel ute i min smak.

Mårten sa...

Roligt med lite debatt, eller iaf olika åsikter. Är halvvägs igenom och det har bättrat sig något, med betoning på något.

Larsson> var det den tysta flickan du tyckte att jag skulle recensera, eller denna?

Larsson sa...

Den Tysta Flickan, menade jag. Ursäkta min otydlighet.

Läste nyss "Vägen". Tung, karg och smärtsam (särskilt för mig som hyfsat nybliven farsa). Vill ha någon att diskutera slutet med. Hoppas min sambo läser den snart. Utan att spoliera något, så hade jag nog hellre sett att den slutade en-två sidor tidigare.

Nästa bok är "Something happened" av Joseph Heller. Har kommit några sidor på den, och den känns mycket lovande.

Mårten sa...

Har läst "The Road", var den fösta boken jag recenserade här :)

Har ej läst "Någonting har hänt" (som den heter på svenska), men jag har ett ex i bokyllan. Moment 22 är en mycket bra bok, men jag blev besviken när jag läste "god som guld" (eller vad den nu hette), en annan bok av Heller.