måndag 15 september 2008

Hur hittar man lästid?

I en artikel läste jag tidigare i år påstod någon att läsandet blivit en lyx och en statussymbol eftersom vi lever i ett samhälle där vi har ont om tid. Tiden är dyrbar och att kunna lägga tid på att läsa böcker blir en markering att man har det gott ställt och hinner läsa. Jag börjar förstå det tankesättet. Om man känner att dagarna inte räcker till är det lätt att bokläsningen prioriteras bort. Så är det för mig, och förmodligen för många av er. Jag känner i alla fall att skola, arbete och förhållande måste få gå först, och sedan finns inte mycket tid kvar. Och jag kan inte prioritera bort TV för jag tittar inte så mycket på den.

Så vad gör man?

Antingen accepterar man detta öde och läser när tid finns, eller så försöker man komma på en lösning. Om det inte finns tid, så får man kanske ta tid? Tror ni att det skulle funka om man bestämmer sig för att läsa t.ex. 30 minuter om dagen oavsett vad? Den stora risken är naturligtvis att när man väl börjat läsa vill man inte sluta, och då kanske allt det där andra man faktiskt måste göra, t.ex. skolan, blir lidande.

Eller har ni ett bättre förslag? Hur gör ni för att hinna med er bokläsning?

(Jag inser när jag sitter och pillar med det här att om jag slutade blogga skulle jag få tid över, men det vore väl tråkigt?)

7 kommentarer:

Sara sa...

Jag sover mindre ;-)

klara sa...

Man kan alltid vara effektiv och alltid bära på en bok för alla tråkiga "småstunder" i vardagen - fast det passar inte om man som jag helst läser längre stunder i taget. Försöker själv klumpa ihop allt man ska göra men ha en helig stund varje kväll för nedvarvning. Men vissa perioder är det svårt att få tid...

Tror dock att många, exempelvis i artiklar som pekar på att läsning är en lyxvara mm lägger mycket tid på annat istället. Jag tror det är långt ifrån alla som faktiskt inte hinner, som säger att de inte hinner... om ni hänger med.

tigern sa...

jag nallar på sovtimmarna, måste läsa minst 30 min innan jag somnar...

Mårten sa...

Sömnen verkar poppis att dra in på :)

Klara: jag tror nästan att jag föredrar din strategi: att försöka spara sig och läsa längre stunder. Det passar nog mig bäst. Både och vore naturligtvis roligast :)

Sedan tror jag nog att du i stort har rätt i det du säger, att många säkert skulle ha tid om de prioriterade det. Men just det, att man måste dra in på något för att kunna göra det, säger en del. Men nog är det TIDEN, inte läsningen i sig, som är lyxen!

Catrin sa...

Jag läser alltid innan jag somnar. Ibland blir det två minuter - ibland två timmar. och på helgerna tar jag alla tillfällen i akt som gives, under hela dygnet.

Lotta sa...

Låt bli att städa!

Jag tar mig tid att läsa och prioriterar bort hushållet istället. Sitter minstingen och ser på bolibompa så sitter jag bredvid - och läser. Så håller jag ju henne sällskap och är en god förälder mer än om jag diskar o städar resonerar jag - och får lite nöje på kuppen... Minst en timme om dan läser jag, och på helgerna blir det mer.

sedir sa...

lätt en prioriteringsfråga. jag har haft den här diskussionen med mig själv rätt länge. jag menar. tänk på dagens samhälle. vi har rulltrappor, mikrovågsugnar, t-bana - you name it! massa bekvämligheter. ändå tycker folk att de har mindre tid än någonsin. jag har insett att om jag vill läsa, så måste jag skära ner på allt hjärndött jag gör. såsom att kolla på csi (fast jag hatar det) och typ dösurfande i soffan. det är mest där det faller för mig. jag har svårt att slita mig från datorn, fast det inte är så roligt. och så är det med tvn också. men nu när jag lärt mig och förstått att det är waste of time och att det är så sjukt skönt att falla ner i soffan redan klockan sex, efter jobbet, och powerläsa till kl 1 på natten så är det svårt att inte låta bli.