lördag 26 december 2009

De bästa plattorna 2009 - Repliken

Jag vaskar mina guldkorn i delvis skilda vatten och tror därför inte att jag behövt kämpa lika hårt och bittert som Mårten för att få ihop min lista över de bästa plattorna 2009:


5. Port O'Brien – Threadbare


Indie/folk med inspiration från säsongsarbete i Alaska – ett framgångsrecept om du frågar mig.

4. Skriet - SkrietSvart men vackert. Synt, gitarr, golvpuka och Olle Ljungströmsk sång från den mörkaste och mest välisolerade av källarlokaler.

3. Bill Callahan – Sometimes I Wish We Were an EagleCallahan skalar av och plockar ner tempot. Lägger rösten nära, nära ditt öra. Betraktar naturen, ser livet.

2. Anna Järvinen - Man var bland molnenSveriges främsta kvinnliga artist för tillfället har följt upp sin debut med en ny minst lika bra folkpopskiva.

1. M. Ward - Hold TimeWard plockar pusselbitar från den amerikanska musikhistorien och lyckas samtidigt med att skapa ett helt eget sound på den skiva som snurrat överlägset flest gånger i spelaren i år. Lyckade sidoprojekt i She & Him och Monsters of Folk.

Strax utanför listan:
Taken by Trees, Cats on Fire och Phoenix

3 kommentarer:

Mårten sa...

Trevligt att vi fick en lista från dig med!

Port O'Brien måste jag kolla upp, och jag tror att jag måste ge Bill Callahan en chans till!

Diskuterade min egen lista med min bror, och han tyckte den var "märklig". Men när vi väl började snacka så kom även han fram till att det var ett märkligt år. Skönt att du inte upplevt det så.

Johan sa...

Fin lista. Port O'Brien-skivan växer för var lyssning, underskattade tyvärr den när den släpptes.

tovemaria sa...

Ah äntligen en vettig människa som sätter M. Ward överst på listan! Mycket välförtjänt.