lördag 30 juni 2007

Pocketnytt juli

Tanken är att det här ska bli ett återkommande inslag där jag varje månad väljer ut godbitarna ur månadens pocketnyheter. Månpockets nyheter innehåller, som de alltid gör, mycket för dem som gillar deckare och spänningsromaner. Kul för dem, tråkigt för oss andra! Desto roligare är att Månpocket fortsätter ge ut Paul Auster. Den här gången har turen kommit till ”Resor i skriptoriet”, som jag inte läst. Jämfört med ”Dårskaper i Brooklyn” (även den utgiven på Månpocket) ska ”Resor i skriptoriet” vara en återgång till Austers mer intellektuella sida. Att döma av kritikerkåren är det en bok som man gör bäst i att vara ”hängivet Austerfan” för att få ut maximalt nöje ur. ”Har du inte läst - och snudd på memorerat - hans tidigare böcker får du knappast ut mycket, men har du gjort det blir det ändå ofta mest ett Memoryparti”, skriver Dagens bok . En annan intressant nyhet är Per Johanssons ”Göteborg i Päls”. För er som aldrig hört talas om denne Johansson så kan jag informera om att han ”gillar damtennis och EMINEM”, drömmer om att bli ”chefredaktör för Elle”. Boken verkar nästan lika rolig Johansson:

”Per Johanssons debutroman är en egensinnig skildring av livet i de mindre glamorösa delarna av köket. Göteborg i päls hämtar inspiration från valda delar av litteraturen och restauranglivet, disken hopar sig och råttorna kalasar på resterna. Med skärpa och underskruv beskriver Per Johansson en ung man som står i en paus i livet, och försöker hitta någon mening i tillvaron och i köksrutinerna.”

Norstedt/Pans Juliutgivning omfattar, bland annat, två klassiker: Anne Franks Dagbok och Röde Orm (lite tråkigt), och en Augustvinnare. Augustvinnaren i fråga är Lena Einhorn som 2005 fick priset för ”Ninas Resa” I sin nya bok ”Vad hände på vägen till Damaskus?” hoppar Einhorn på ”Da Vinci-koden”-trenden och ger sig ut ”På spaning efter den verklige Jesus från Nasaret”. Rekommenderas för dig som gillar Jesus och historiska undersökningar, jag tror jag hoppar.

Wahlström och Widstrands ”nyheter” är inte mycket till nyheter. Hälften är nyutgåvor (behöver vi verkligen ytterligare en upplaga av Dostojevskijs Bröderna Karamazov?), och andra hälften tilltalar mig föga.

Posten kommer att uppdateras så fort Bonnier pocket lägger upp sina nyheter.

Inga kommentarer: