Det står nu mer eller mindre klart att Apple den 27 januari kommer att lansera sin ”iSlate.” För er som inte hört talas om den ännu (tro mig, det kommer ni att göra) så är det en bärbar pekdator, typ en gigantisk iPhone. Hur förändrar det läget, kanske ni frågar er? Att eboken och eboksläsaren inte lyckats erövra marknaden beror (så ser jag det i alla fall) på att man nöjt sig med att kopiera det fysiska bokformatet till ett digitalt utan att tillföra något nytt. En ebok fungerar precis som en vanlig bok, formatet är helt oförändrat och en normal eboksläsare kan väl visa svart-vit text, inte mycket mer? Bristen på nytänkande är rätt uppenbar.
Men, en så pass avancerad maskin som en ”iSlate”, med trådlös internetuppkoppling, är blir det plötsligt möjligt att göra radikala förändringar i bokformatet som inte varit möjliga med den hopplösa eboksläsaren. Man kan tillfoga bilder, video, ljud och länkar i mängder. Har du aldrig varit på nationalmuseum i Berlin där bokens huvudperson befinner sig? Se den filmen. Vill du höra musikstycket du precis läste om? Inga problem! Vill du veta vad andra tyckt om boken eller diskutera vad du precis läste? Klicka på länken. Möjligheterna är oändliga, och om det görs rätt tror jag faktiskt att det skulle kunna tillfoga en helt ny dimension som faktiskt inte är möjlig i en fysisk bok. Efter några år med detta nya format kommer en vanlig bok ”att kännas tom”, konstaterade krönikören.
Nu ska man inte måla fan på väggen och tro att vanliga hederliga böcker kommer försvinna bara för det, för det tror jag inte. Det är något visst med att läsa en fysik bok, och bokälskare världen över kommer att fortsätta att köpa nya och gamla böcker till sina redan överfulla bokhyllor. Jag kommer att göra det. Men, vid sidan av detta, så tror jag att ”iSlate” och dess efterföljare kommer att leda till det kommersiella genombrott eboksläsaren aldrig fick. På gott och ont.
2 kommentarer:
Jag kommer säkert skaffa en läsplatta i någon form inom ett år. Visst finns det många trevliga saker med pappersböcker, men för min del spelar de väldigt liten roll just när läsningen pågår. Så länge det är bekvämt att läsa bryr jag mig inte om det är papper eller läsplatta jag läser från. Man kan ju fortfarande ha många fina böcker i bokhyllan. ;)
Angående jobbigt att läsa på skärmar så är den viktiga skillnaden mellan läsplattor och datorskärmar att läsplattorna inte ska vara jobbiga att läsa på, utan vara mera lika papper. Jag har inte läst på läsplatta någon längre stund, men vid en snabb titt verkar det stämma.
Läsplatta kan vara vettigt om man jobbar med böcker som lärare eller forskare o.s.v så att du kan ta med dig ditt bibliotek när du reser och låna hem böcker från bibliotek världen över utan att behöva fjärrlåna. Jag tror läsplattan främst kommer att var ett tillskott och ett arbetsverktyg och att pappersboken som sådan kommer att finnas kvar av just de anledningar du nämner.
Skicka en kommentar