fredag 15 augusti 2008

Trendspaning

På tåget till och från jobbet brukar jag spionera på vad folk omkring mig läser (det tror jag förresten att alla med någon form av litterärt intresse gör, eller hur?) Tyvärr är det en oerhört förutsägbar hobby. Ett tag var det BARA Stieg Larsson, och visst, det är fortfarande var tredje Larsson, men just nu läser HELA sveriges kvinnliga befolkning i åldrarna 20-50 den där Khaled Hosseini. Killarna läser givetvis Snabba Cash, men jag antar att vi ska vara tacksamma över att killar i åldrarna 18-30 läser över huvud taget. Idag har jag sett minst tusen strålande solar och lika mycket cash på tåget, trots att det var mulet väder och tomt i plånboken :) Det hela får mig att tänka på en "artikel" i BLT jag läste i somras där unga män och kvinnor tillfrågades om vilken bok de läste för tillfället. SAMTLIGA killar (som läste, merparten hade inte rört en roman sedan de gick ut gymnasiet) läste Snabba Cash eller den där andra boken Jens skrivit. Tjerna läste en av följade tre: Läckberg, en annan svensk kvinnlig deckarförfattare vars namn jag inte minns, eller den där Hosseini. Extra intressant var att samtliga uppgav att boken de läste just då var den bästa de läst i hela sitt liv! Vad f*n är det för fel på svenska befolkningen? 90% av alla läsare ägnar all sin uppmärksamhet åt en grupp på högst 5-10 författare. Hur blir det så här, och vems fel är det egentligen? Jag kräver en syndabock! En sak står dock bortom allt tvivel: det är inte bokbloggar som den här som styr det svenska folkets läsvanor. På gott och ont.

11 kommentarer:

Cia sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Cia sa...

Inser att du kanske generaliserar bort mig också eftersom jag är ung kvinna som tycker Khaled Hosseini är grym. Jag har hittills bara läst Flyga Drake, men den var fruktansvärt bra! Min pojkvän läser Tusen strålande solar och är mycket imponerad. I övrigt har jag inte varit med om att det bara är kvinnor som tycker om Hosseini, männen verkar vara minst lika imponerade... Du borde ge det ett försök :)

Mårten sa...

Ja, jag överdriver och generaliserar. MEN, jag tycker det är fruktansvärt tråkigt att ALLA läser samma bok. Det är grymt sällan jag ser någon läsa en bok som inte ligger på topp tio. Inte undra på att förlagen inte bryr sig om att översätta smalare titlar. Att bokhandlarna ens bryr sig om att ha titlar som Ferris och Hamid i butiken är ju imponerande bara det, med tanke på vad som säljer.

Cia sa...

Det kan jag absolut hålla med om. Men det är ju ofta så att de böcker som ligger på topplistan är väldigt lättlästa. Och iallafall när jag åker tunnelbana har jag med mig en lättläst bok som klarar att störas av en massa tjatter runtomkring samt bli avbruten mitt i utan att man tappar tråden...

Mårten sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Mårten sa...

Det är ganska naivt att tro att folk bryter fram Murakami eller Ferris när de kommit hem. Nej, majoriteten läser Larsson både på tåget och i sängkammaren, tror du inte det?

Cia sa...

Jo det tror jag absolut. Däremot är det så jag fungerar, och jag tror inte jag är ensam om det.

Men bara för att man läser lättsamma böcker innebär det ju inte att man är dum. Det är deras förlust helt enkelt...

Anonym sa...

Den där andra kvinnliga deckarförfattaren var säkert Mari Ljungstedt...

Anonym sa...

Hej! Jag brukar aldrig ta större notis om vad människor omkring mig sitter och läser, men det var en bra idé - jag skall nog börja med det. Alltid lär man sig något om samhället vi lever i. :)

Jag känner dock på mig att jag skulle ha stuckit ut från mallen en del genom att jag alltid läser faktapocketar av olika slag - vilka ju endast undantagsvis brukar leta sig upp på försäljningstoppen. Deckare i stort intresserar mig över huvud taget inte, även om jag vid något tillfälle läst några av Agatha Christies gamla klassiker.

Just nu läser jag förresten "De tio dummaste misstagen klyftiga personer gör och hur man undviker dem", av Arthur Freeman och Rose Dewolf. En bok i kognitiv terapi som verkar lovande så här långt.

/Andreas

Mårten sa...

Gör det Andreas, det är rätt roligt! Om än lite deprimerande!

Rolig blog du har!

Anonym sa...

Tackar! :D

Din blogg är också trevlig, och tillagd bland mina favoritbloggar.