måndag 23 augusti 2010

Brave new...

Fick några timmar över idag och fyndade "Brave new world." Jag har förstås redan ett ex. men det här är mycket trevligare. "Sjukt", var A:s spontana kommentar. Den andra Huxley-boken har jag inte fyndat själv, det har Rebecca på http://stringhyllan.blogspot.com/ gjort. Hon sprang på den kom att tänka på att jag nog skulle vara intresserad. Hur sjukt omtänksamt och roligt är inte det? Tack! Det är helt uppenbart att jag nu måste göra ett Huxley-maraton. Först får jag läsa om "Brave New World", sedan Island och därefter framtidens värld. Kommer att bli mycket intressant.

söndag 15 augusti 2010

Jag läste: Annie Proulx – That old Ace in the hole

Bob tar ett arbete som ”hog scout” för det multinationella företaget Global Pork Rind. Hans arbete går ut på att söka upp och köpa ut gamla människor från deras mark så att Global Pork kan bygga grisuppfödningsindustrier där. Han uppmanas från dag ett att ljuga om sitt jobb, för i södern, där Bob får i uppdrag att verka, skyr folk de stinkande och hälsovådliga industrierna som pesten. Bob slår sig ner i den lilla Texas-hålan Woolybucket och börjar snoka runt efter potentiella objekt. Det visar sig emellertid snabbt att Bob är mer antropolog och historiker än affärsman. Han umgås flitigt med Woolybucket-borna och lyssnar gärna på deras historier om för och nu. Chefen på Global Pork tappar emellertid tålamodet med Bobs långa brev, som innehåller för mycket om livet i Woolybucket och för lite affärer, och snart befinner sig Bob i en pressad situation där han känner sig tvingad att utföra ett arbete som allt mer står i motsättning till honom själv.

”That old Ace in the hole” är en bok med mycket tyngre sensmoral än vad jag tidigare är van vid från Proulx. Den kan definitivt läsas som ett politiskt debattinlägg, och Proulx är personligt engagerad, det märks tydligt. Det är en bok om förr och nu, om förändring som inte går att hejda och som alltid förefaller att vara förändring till det sämre. Boken beskriver den globaliserade ekonomins långa tentakler, och hur de påverkar den lilla människan som har få möjligheter att stå emot. Till slut tvingas alla sälja sig – ingen slipper undan stanken, så att säga. Boken må utspela sig i Texas, men symtomet är globalt. Woolybucket-borna får stå som motståndssymboler, även om deras motstånd snarare har konservativa än progressiva drivkrafter.

Vad gäller själva läsupplevelsen så gav ”That old Ace in the hole” mig inte lika stor tillfredställelse som de böcker tidigare läst av Proulx. Den glimtar till ibland, både språkligt, humoristiskt och narrativt – inte minst när intressanta människoöden beskrivs i ett eller ett par kapitel – men magin lyser, tyvärr, stundtals med sin frånvaro. Jag måste dock erkänna att jag hämmas något av Proulx rika ordförråd, vilket sällan händer när jag läser litteratur på engelska. Men ändå, klart läsvärt, även om jag förmodligen inte kommer att läsa om den.

onsdag 11 augusti 2010

Since we last spoke



Det var ett tag sedan jag skrev något här. Det är inte lätt att hinna med att blogga när man arbetar heltid har jag upptäckt.

Sedan jag skrev något sist har jag och A. fixat en lägenhet i Malmö! Hurra för oss! En urfin hyresrätt som nästan ramlade över oss. I slutet på oktober går flyttlasset. Jag har också fått förlängt mitt vikariat på jobbet, så det går på rätt håll.

Två bokfynd har jag också hunnit med. Animal farm får ersätta min hemskt fula svenska utgåva, och Burgess får ersätta exemplaret jag gav bort i höstas. Får se när jag får tid med den.

En troget 3xpocket-läsare har startat en egen blogg, kolla in den på http://stringhyllan.blogspot.com/

Bokrecension är att vänta i dagarna.

onsdag 4 augusti 2010

Dead shopping malls rise like mountains beyond mountains


Man ska inte tro på allt man läser (kanske inte något alls.) De svenska dagstidningarna har i veckan gett Arcade Fire:s nya skiva The Suburbs rätt mediokra betyg. Den uppfattningen delar jag inte alls. Det är en mycket, mycket bra platta, på många sätt bättre än Neon Bible, även om The Suburbs tar lite längre tid att komma in i. Topp fem 2010, lätt.